Er zijn vier soorten bestrating te onderscheiden, beton, gebakken stenen, natuursteen en keramiek. Hieronder worden deze vier soorten beschreven.
1. Beton
Betonbestrating is er in allerlei verschillende kleuren, formaten en afwerkingen. Onderstaand een aantal voorbeelden van verschillende randafwerkingen:
Ook de oppervlakte van betonbestrating kan op verschillende manieren bewerkt zijn:
Betonbestrating is er in talloze formaten van 10×10 tot 100×100 en in verschillende verbanden:
Bovendien zijn er tegenwoordig ook kleurvaste betonproducten deze hebben een speciale toplaag van natuursteengranulaten. Daarnaast kunnen betontegels tevens voorzien zijn van een vuilafstotende coating die o.a. algengroei tegen gaat.
2. Gebakken bestrating
De gebakken stenen kennen we oa. van straten en trottoirs in oude stadscentra. Gebakken bestrating is gemaakt van klei welke op hoge temperatuur gebakken is. De kleiklinkers hebben een natuurlijke uitstraling, zijn duurzaam en kleurvast. De bekendste formaten zijn waalformaat, dikformaat en klinkers.
3. Natuursteen
Natuursteen is er in diverse soorten, van kalksteen en leisteen tot graniet en basalt. De soort natuursteen bepaald de kleurvastheid en de mate van kras- en breukgevoeligheid. Bijzonder aan natuursteen is dat niet één tegel hetzelfde is en dat ze daardoor een unieke uitstraling hebben.
4. Keramiek
Dankzij de huidige productietechnieken zijn keramische tegels tegenwoordig ook geschikt voor buiten. Het voordeel van keramische tegels is dat ze kleur-, kras- en maatvast zijn. Daarnaast nemen keramische tegels geen vocht of vuil op en zijn dus eenvoudig schoon te maken. Vanwege de geringe dikte (2 cm.) van keramische tegels vraagt dit een aangepaste manier van leggen.
5. GeoCeramica
GeoCeramica is een combinatie van een keramische tegel op een sterke Stabikorn-drager, welke machinaal is aangebracht. Doordat deze tegels een dikte hebben van 4cm. kunnen ze op een gewoon zandbed gelegd worden. U kunt daardoor genieten van alle mooie, hoogwaardige kenmerken van keramiek en profiteren van relatief eenvoudige en betaalbare verwerkingskosten van een betontegel.