Verwerking & Onderhoud

Invegen en voegen
Bij het invegen van bestrating is het belangrijk om schoon zand of split te gebruiken. Er zijn verschillende soorten voegmaterialen, afhankelijk van het soort tegels en de voegbreedte kunt u kiezen voor:

  • Zilverzand
  • Brekerzand
  • Onkruidvrij voegzand (in 3 kleuren)
  • Voegsplit

Om de kans op onkruid tussen de voegen te voorkomen kunt u ook gebruik maken van een voegmortel. Daarvoor moet de voeg minimaal 3 mm breed en 30 mm diep zijn.  Mortel is fijn zand dat in combinatie met water uithardt. Het aan brengen van voegmortel is een secuur werkje maar geeft wel een mooi resultaat.

Steenmeesterlijm
Niet steeds cement aan maken, maar lekker makkelijk lijm verwerken? Gebruik dan MBI Steenmeesterlijm. Voor alle soorten tegels en stenen. Perfecte prestaties onder alle omstandigheden. De ideale lijm voor bijvoorbeeld het bouwen van muurtjes of grondkeringen.

Onderhoud
Reinig uw bestrating alleen met schoon water, eventueel met een zachte (groene) zeep. Synthetische reinigingsmiddelen kunnen uw bestrating schade toe brengen en raden wij derhalve af. Speciaal voor bestrating heeft Lithofin een uitgebreid assortiment  hoogwaardige reinigings- en onderhoudsproducten.

Algen en mossen
Veel mensen ergeren zich aan algen of mossen die zich met name in de wintermaanden op vochtige plaatsen op de tegels nestelen. Toch zijn deze over het algemeen vrij eenvoudig te verwijderen. Met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen is dit klusje snel geklaard.

Kalkuitbloei
Kalkuitbloei kan voorkomen op alle soorten betonproducten. Onder bepaalde klimatologische omstandigheden treedt witte uitslag op. Cement vormt namelijk een chemische reactie met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd die zich op de oppervlakte afzet. Dit heeft overigens geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de tegels of stenen. Na verloop van tijd verdwijnt de witte uitslag bovendien weer. Ondanks alle kwaliteitscontroles kan dit fenomeen niet voorkomen worden. Kalkuitbloei kan verwijderd worden met koolzuurhoudend water en schoonmaakazijn.